woensdag 9 oktober 2013

Wollige zaken

In de herfst en winter vind ik niets heerlijker dan op de bank kruipen met een wollig werkje. Dat is eigenlijk altijd een haakwerkje, dat heb ik nu eenmaal goed in de vingers. Maar toch bleef het me altijd frustreren dat ik niet zo goed kon breien. Want daar kun je zoveel moois mee maken!

Toen ik klein was breide mijn omi altijd. Voor mijn gevoel sliep zij zelfs met breipennen in haar handen. De truien, vesten en aanverwante artikelen vlogen onder haar pennen vandaan, alsof het niets was. Ik vond dat toen heel normaal, maar nu ik zelf met creatief geknutsel bezig ben realiseer ik me pas hoe knap het eigenlijk was dat zij de meest ingewikkelde telpatronen uitvoerde terwijl ik onafgebroken tegen haar aan tetterde.

Vorige week pakte ik de breipennen er toch maar weer bij (die zeer waarschijnlijk nog van mijn omi zijn geweest), en begon ik aan een sjaal. Pennetje recht, pennetje averecht. Wel een beetje saai, want het liefst zou ik kabelpatronen willen breien. Van die traditionele Ierse/Schotse/IJslandse. Ik ben al tijden gefascineerd door de blogs van Kate Davies en Brooklyn Tweed, waar al dat soort prachtigs langs komt. Maar elke keer weer denk ik: niet voor mij.

Toen ik gisteren bezoek kreeg van twee hele creatieve dames, verzuchtte ik dat ik die kabeltruien zo mooi vind, maar dat ik me daar maar niet aan waagde. Waarop zij zei: ah joh, daar is geen kunst aan! Dat liet ik me natuurlijk geen twee keer zeggen en dus zocht ik vanochtend een tutorial over kabels breien en ging ik aan de slag. Ik kon de kabelnaald helaas niet vinden, maar met een sokkennaald gaat het ook wel voor nu. Het is wel even wennen, dat geklooi met die losse pen erbij. En je moet mijn werk-hoofd denk ik ook niet op de foto zetten (super geconcentreerde, moeilijke blik). Maar wat schetste mijn verbazing: na een minuutje of twintig had ik zowaar een mini-kabeltje gebreid! Er is dus nog hoop voor mij!


3 opmerkingen:

 1. He wat leuk, ik wist dat je dit ook kon!!! Omi had het prachtig gevonden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben nog aan het worstelen hoor... Na het teststukje begon ik enthousiast aan een sjaal, maar na 7 pennen heb ik er al zoveel fouten in zitten dat het beter weer helemaal uitgehaald kan worden. Misschien is 4 kabels die naar verschillende kanten draaien iets te ambitieus... ;-) Kabelnaald wel weer gevonden overigens, dat maakt het wel iets beter te behappen. Maar toch... pfff. Vanavond maar verder als ik niet afgeleid word door die twee stuiterballetjes.

   Verwijderen
 2. He joh geweldig, zie je nu wel..... NIETS aan. Een kind kan de was doen. Inderdaad niet meteen je hand overspelen en eerst eens even een werkstuk met bijvoorbeeld twee kabels. Leuk zat. Naast mij op dit moment een vriendin van 63(!) die net haar eerste kabel heeft gebreid...... @

  BeantwoordenVerwijderen