maandag 18 juni 2012

Halterjurk Van Katoen

Eindelijk is ie af, de halterjurk van Madame Zsazsa. Het patroon was erg simpel. Met het daadwerkelijke naaien ben ik denk ik een uurtje bezig geweest.

Maar toen kwam de ellende. Ik had het voorpand een maatje groter genomen om mijn 'meisjes' beter te kunnen herbergen. Of dat de oorzaak was weet ik niet, maar het achterpand bleek na het in elkaar zetten te groot bovenaan. En dan bedoel ik niet zomaar 'te groot', maar ruim 10 centimeter te groot. Ik bedacht me dat het de pasvorm niet ten goede zou komen als ik zomaar de zijnaad zou innemen, dus maakte ik twee wat onze zuiderburen 'nepen' noemen, in het achterpand.

Ik was tevreden met het resultaat en stikte de boel ter decoratie door met een tweelingnaald. En toen werd het nog ellendiger. Door het stiksel begonnen de randen te golven. En werd het achterpand wéér te groot. Er kon wéér zeker 10 centimeter af. Amai zeg. Dus ik tornde het stiksel geduldig *ahum* los, maakte de nepen nóg groter en paste de jurk deze keer extra goed door. Het doorstikken deed ik ditmaal met een elastische tricotsteek, in de hoop dat dit het golven tegen zou gaan. Het geeft ook wel een leuk effect, een heus sierrandje!

Helaas is het ook nu weer wat gaan golven en is het achterpand ook weer een klein beetje lubberig bovenaan. Maar het is wel gezegend zo. Ik kan in ieder geval de zon in!

1) Waarom ik erbij sta als een bodybuilder weet ik niet                                   
2) De belegjes zijn in een fris limegroen afgewerkt                                         
3) De achterkant ziet er in het echt netter uit dan op de pop                            
4) De pop (tot nu toe nog naamloos) heeft een lelijk hemd aan, dat helpt niet
Door dit projectje begin ik eindelijk te snappen wat anderen tegen tricot hebben. Wát een ellende! Het golft, rekt, lubbert en doet alles wat je er niet van verwacht. Tot nu toe heb ik er nooit zoveel moeite mee gehad. Maar misschien ligt mijn lat inmiddels wat hoger, dat kan natuurlijk ook. Want eerst was ik al blij als iets in elkaar zat en ook blééf zitten, nu wil ik dat de details ook kloppen en de afwerking perfect is. Tsja. Zelfs de locker hielp niet en ik begon alweer het internet af te struinen op zoek naar informatie over betere lockers (die wél een differentieel hebben, bijvoorbeeld. Of die met een mooie coverlocksteek een tweelingnaald overbodig maken.). Maar ja, mijn groene vingers zijn niet zó groen dat ik geldbomen kan laten ontspruiten in onze achtertuin. Inmiddels verlang ik in ieder geval hevig naar een no nonsense stuk katoen. O zo.

11 opmerkingen:

  1. Prachtig!!!!!!!!
    Die wil ook nog maken voordat we op vakantie vertrekken...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ondanks de problemen vind ik hem wel super!! geworden.Hij staat nog op mijn lijstje ,maar volgens manlief heb ik teveel jurkjes :) dus ik bewaar hem denk ik maar voor volgend jaar.
    gr.janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hi Monique,

    Kwam op je blog door Ren mama ren. Leuke dingen maak je. Ik heb mme Zsa Zsa ook pas ontdekt. De jurk staat je goed.

    groetjes,

    Dorothé
    http://djaktief.wordpress.com

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Monique,
    Jij maakt echt mooi dingen. Ik vind jouw halter jurk erg mooi eruit zien. Ik moet de mijne nog maken maar eerst ga ik mijn capri broek en rok maken. En inderdaad ik hoorde van een vriendin tricot zijn geen makkelijke stof om kleding te maken. Maar volgens mij is het jou heel goed geluk.. Je jurk staat je goed.

    groetjes, Ruth

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Monique,

    Mooi jurkje geworden hoor, staat je super! We zijn op het moment met dezelfde projectjes bezig lijkt het, ik heb deze vorige week ook net gemaakt en vandaag de Burda 7828. Grappig!
    Ik heb ook behoorlijk lopen worstelen met de rug van deze halter. Wel slim die 'nepen', ziet er mooier uit dan de 'rekker' die ik toegevoegd heb, daar gaat hij een nogal van lubberen van achteren. Heb er nog een in de planning dus misschien dat ik deze manier ook wel ga proberen (als gewoon de rug smaller nemen niet genoeg werkt).
    Ik ga je volgen, ben benieuwd naar je volgende projectjes!

    Groetjes Nancy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Nancy,

      grappig dat we met dezelfde dingen bezig zijn! Ik heb met deze jurk inderdaad ook eerst elastiek geprobeerd, maar dat werkte niet goed. Mocht ik hem nog eens maken, dan maak ik de rug een maatje (of twee) kleiner denk ik. Of ik gebruik een wat stevigere stof, misschien helpt dat ook wel.

      Groetjes, Monique

      Verwijderen
  6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ondanks de lange weg ernaar toe ;-) een heel mooi resultaat! Heb je al geprobeerd met een beetje stoom/strijken het lubberen te verminderen? (heel voorzichtig, niet de bout heen en weer halen, gewoon kleine stukjes van het stikwerk stomen)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor de tip, die had ik nog niet uitgeprobeerd! Ik heb nog zo'n jurk in de planning, dus daar zal ik het eens mee uitproberen. Inmiddels heb ik wel gemerkt dat het veranderen van de bovendraadspanning ook al een hoop scheelt. Nou ja, al doende leert men!

      Verwijderen
  8. Ik heb nog nooit met tricot gewerkt en jouw verhaal is geen aanmoediging;-). Hij ziet er trouwens prachtig uit. !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Doorgaans heb ik echt geen moeite met tricot hoor. Heb al een hele hoop jurkjes gemaakt waar ik wel tevreden over was. Denk dat het patroon ook niet meewerkte, ik vond het ook erg irritant om die streepjes goed op elkaar aan te laten sluiten.

      Verwijderen