woensdag 8 augustus 2012

Jam

Jam in wording
Toen we terug kwamen van vakantie kwam mijn moeder op bezoek. En ze had een kilo pruimen bij zich, gekregen van een kennis met een enorme pruimenoogst. Heel lief, maar man en kinderen lusten geen pruimen en in mijn eentje een kilo pruimen opeten leek me geen goed plan. Maar wat moet je er dan mee? Clafoutis leek me heerlijk, maar ook daar heb ik geen klanten voor hier in huis. Evenals allerlei andere soorten baksels. Helaas. Toen bedacht ik dat ik er dan wel jam mee kon maken. Dat lust ik zelf, en wellicht wilden de kinderen ook wel aan het gecamoufleerde fruit.

Nou had ik dat nog nooit gedaan, jam maken, dus ik vond het best spannend. Want wat moet je met die pruimen? Hoe klein moeten ze? En moet je ze van tevoren schillen? En hoeveel suiker moet er dan bij? En hoe lang kook je dat dan?
Na wat uitstelgedrag (wat me helaas wel een paar pruimen heeft gekost) ben ik uiteindelijk maar gewoon wat gaan doen. En met een uitstekend resultaat, mag ik wel zeggen. De pruimenjam smaakt voortreffelijk!


Het eindresultaat
Nou moet ik alleen nog bedenken hoe ik de volgende keer voorkom dat al het fruit bovenin het potje belandt en de andere tweederde van de pot alleen maar bestaat uit gelei.
In ieder geval heb ik de smaak helemaal te pakken en kan ik haast niet wachten tot ik weer jam kan maken. Of chutney, dat lijkt me ook geweldig. Ik hou me aanbevolen voor recepten!

2 opmerkingen:

  1. De meegekregen potje jam is zowat op, dat bewijst dat het goed gelukt is!! Hoeveel potjes heb je ook alweer gemaakt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 3 potjes maar, helaas. 2 grote en een kleintje. Ik ben ook al bijna door de laatste pot heen. Smaakt naar meer dus!

      Verwijderen