woensdag 1 mei 2013

Hogere wiskunde en zo

Ik heb me al een tijdje voorgenomen om meer te leren over patroontekenen. Niet dat ik niet in de standaardpatronen pas, dat gaat eigenlijk altijd zonder aanpassingen. Mijn probleem is meer dat ik de juiste patronen maar niet vind. Dan heb ik iets in mijn hoofd, spit ik mijn inmiddels aanzienlijke berg patronen en patronenboekjes door, surf ik wat op internet en eigenlijk zit daar dan zelden bij wat ik zoek. Of het is er wel, maar moet in het buitenland besteld worden en/of het is behoorlijk prijzig.

Als kind vond ik het enorm leuk om mode te ontwerpen. Hele dagen zat ik achter elkaar modepoppetjes te tekenen en kleren te ontwerpen. Dus dát deel heb ik alvast in de vingers. Daarom bedacht ik me dat het best een idee zou zijn om mijn eigen patronen te tekenen. Maar dan moet je natuurlijk wel wat basisdingen weten.

Járen geleden kocht mijn moeder eens een patroontekencursus en die gaf ze aan mij, een mooi beginpunt dacht ik. De cursus is volgens het Lutterloh-systeem. In het kort komt dat systeem erop neer dat je allemaal patronen op mini-formaat hebt. Je meet vervolgens je heup- en borstomvang en met behulp van bijgeleverde speciale centimeter teken je vervolgens zelf de patronen op de juiste maat. Klinkt goed. Toevallig zat er wel een patroon bij dat mij aansprak, dus ik ging aan de slag.
1. Je kiest een patroon. In dit geval de linker, mét mouwtjes.

2. Dit is een patroondeel op schaal (zo'n 5x5 cm). Op het patroondeel staan allemaal punten en een kruisje. Je plakt het patroondeel middenop je patroonpapier.

3. Je neemt je bovenwijdte. In het overeenkomstige gat op de centimeter plaats je een speld of punaise, die prik je in het aangegeven kruisje op het patroondeel. Vervolgens leg je de centimeter langs de punten op het patroon en meet de aangegeven lengte af. Daar zet je een punt en vervolgens verbind je die punten met elkaar. In theorie heb je dan een patroon op je eigen maat.

Het leek veelbelovend, maar gaandeweg stuit ik op steeds meer issues, zoals a) je moet de centimeter met een speld of iets vastzetten wat als middelpunt dient, maar dat verschuift steeds, b) je moet de punten verbinden middels een vloeiende lijn en dat moet je naar eigen inzicht doen (er zitten wel van die curvelinealen bij, maar geen uitleg hoe je die precies gebruikt) en c) je bent nog steeds afhankelijk van meegeleverde patronen. Tsja. Nog niet ideaal dus.

Voorlopig worstel ik nog maar even door, want ik vind het patroon wel echt leuk, maar ik ben nog niet helemaal enthousiast over het systeem. Als iemand mij een boek kan aanraden om écht je eigen patronen te kunnen tekenen, dan houd ik mij aanbevolen!

8 opmerkingen:

 1. Ben helaas voor je niet bekend met Lutterloh, teken zelf via Cuppens Geurs... Ga dit wel even volgen, ben heel benieuwd naar het vervolg! Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijkt mij niet echt simpel. Maar ik ben wel benieuwd naar het vervolg... Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik herken da van de zoektocht naar patronen, maar echt patroontekenen is werkelijk niet eenvoudig. Ik heb van een collega een boek daarove gekregen en aan M doorgegeven, zal eens even vragen..... Groet @

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben benieuwd naar de titel! Ik heb net een boek besteld (verjaardagscadeautje voor mezelf) "Design-it-yourself-clothes" van Cal Patch. Schijnen leuke moderne, basic patronen te zijn, die je prima kunt aanpassen aan je eigen ideeen. Ik ben benieuwd!

   Verwijderen
 4. Wat een oude systeem teweeg kan brengen! Ik hoop voor je dat je de goede vindt!
  Ik ben ook benieuwd...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het al knap dat je het probeert! Ik heb me, bij mijn eigen 'naaijuf' ingeschreven voor een cursus patroontekenen. Twee avonden, maar wel pas in oktober ergens (als de normale cursus ook weer begint). Is weliswaar in IJsselstein, maar misschien goed om in gedachten te houden!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb net zelf de Lutterloh methode aangeschaft en heb bij de bouwmarkt een plaat berkentriplex aangeschaft die is stevig en blijft de pin die bij het pakket hoort wel zitten probeer het maar eens

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Filmpjes met uitleg te vinden op internet www.mode-patronen.nl en Facebook groep 'Lutterloh patronen nederland'
  Lijkt super makkelijk! Moet het nog uitproberen.

  BeantwoordenVerwijderen